فصل فی الأغسال

و الواجب منها سبعة،غسل الجنابة و الحیض و النفاس و الاستحاضة و مس المیت و غسل الأموات و الغسل الذی وجب بنذر و نحوه کأن نذر غسل الجمعة أو غسل الزیارة أو الزیارة مع الغسل و الفرق بینهما أن فی الأول إذا أراد الزیارة یجب أن یکون مع الغسل و لکن یجوز أن لا یزور أصلا و فی الثانی یجب الزیارة فلا یجوز ترکها و کذا إذا نذر الغسل لسائر الأعمال التی یستحب الغسل لها.

سید: هفت غسل واجب است، غسل جنابت وحیض ونفاس واستحاضه و مس میت و خود میت و بعد منذور.. مثل اینکه نذر می کند غسل جمعه را یا نذر می کند غسل زیارت را ویا زیارت مع الغسل را.. بین این دو تافرق است.

اینکه اغسال واجب هفت است علی ما حصل الیه نظر مجتهد.. ما در آیه وروایت نداریم..بعضی روایات دارد هفت تا ولی بعضی از این موارد را ندارد...غسل احرام یا جمعه ویا ...

وجوب این اغسال فرق دارد بعضی از اینها وجوبشان نفسی است واکثرشان غیری است غسل جنابت، حیض، نفاس، استحاضه ومس میت، غیری است، ولی غسل خود میت نفسی است. بعضی از موارد نذر هم نفسی است، مثلا زیارت می کنم با غسل، غیری است، غسل کنم برای زیارت می شود نفسی.

لذا مثل تنقیح که مقدمه واجب را واجب نمی داند باید بگوید که هفت غسل واجب نیست، چون وجوب غیری را قبول نداریم.

وسائل الشیعة، ج‏2، ص: 174

 1854- 3-مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ‏ عُثْمَانَ بْنِ عِیسَى عَنْ سَمَاعَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: غُسْلُ‏ الْجَنَابَةِ وَاجِبٌ‏ وَ غُسْلُ الْحَائِضِ إِذَا طَهُرَتْ وَاجِبٌ وَ غُسْلُ الْمُسْتَحَاضَةِ وَاجِبٌ إِذَا احْتَشَتْ بِالْکُرْسُفِ وَ جَازَ الدَّمُ الْکُرْسُفَ فَعَلَیْهَا الْغُسْلُ لِکُلِّ صَلَاتَیْنِ وَ لِلْفَجْرِ غُسْلٌ وَ إِنْ لَمْ یَجُزِ الدَّمُ الْکُرْسُفَ فَعَلَیْهَا الْغُسْلُ کُلَّ یَوْمٍ مَرَّةً وَ الْوُضُوءُ لِکُلِّ صَلَاةٍ وَ غُسْلُ النُّفَسَاءِ وَاجِبٌ‏ وَ غُسْلُ الْمَیِّتِ وَاجِبٌ الْحَدِیثَ.

واجب در بعضی از موارد دارد که یعنی ثابت که این را از نص روایت رفع ید می کنیم به نص روایات دیگر...

ما چون مقدمه واجب را واجب می دانیم این را گیر نداریم...

سید : غسل واجب بالنذر:

اینکه به نذر غسل واجب می شود خودش محل کلام است اگر کسی نذر کرد غسل جمعه را، آیا واجب می شود؟ یا هنوز مستحب است، وفای به نذر واجب می شود، کسی نذر کرده است نماز شب را وقتی که نماز شب می خواند مستحب می خواند، عمل به نذر واجب است نذر عمل را واجب نمی کند، یوفون بالنذور می گوید که این غسل استحباب را باید بیاوری.

فرق بین غسل برای زیارت، وزیارت مع الغسل؟

اگر غسل برای زیارت را نذر کرد، یعنی هروقت خواستم زیارت کنم غسل کنم که واجب مشروط است، بخلاف وقتی که می گوید نذر کنم زیارت مع الغسل را، که زیارت هم واجب می شود، غسل مقدمتا واجب می شود وهم زیارت واجب می شود نذرا...علی ای حال غسل واجب است.

تنقیح

 این دو عبارت فرق ندارد، زیرا نذر تابع قصد است، نه لفظ، اگر قصد شما از این دو جمله این است که غسل کنم عند الزیارت، زیارت واجب نیست، اگر قصد شما این است که زیارت کنم با غسل.. این واجب است.

استاد

اینکه بگوییم تابع قصد است درست است، زیرا قصد کرده برای اینکه مثلا داعی زیاد شود نذر کرده است، می توان هر طوری خواست بگوید..این دو جمله می تواند مبرز این قصد باشد، اما این دو جمله فرق دارند، ربما ناذر نسبت به آنچه که نذر کرده است قصد اجمالی دارد، نسبت به تفصیلاتش خودش هم خبر ندارد، چون مدلول کلام را قصد اجمالی کرده است، صوری دارد.

پنج صورت نذر در اغسال

یکم: ناذر نذر بکند زیارت مع الغسل را برای قوت داعی بر عمل، که متعلق نذر زیارت مع الغسل است، در این فرض زیارت واجب می شود وغسل غیری می شود، که اگر زیارت مع الغسل را ترک کند، یا زیارت نرود ویا برود بلاغسل، یک کفاره دارد، متعلق نذر مقید است، انتفاء مقید به احد قیدین حنث نذر است.

یا نذر می کند غسل را برای زیارت، که دو صورت دارد،

دوم: گاهی به نحو واجب مشروط، که اگر خواستم زیارت کنم غسل کنم...اذا زرت اغتسلت.. سید: اینجا زیارت واجب نیست، زیرا تحصیل شرط واجب نیست، ولی اگر زیارت کرد بلاغسل، حنث نذر است ویک کفاره دارد.

سوم: غسل را که نذر می کند به نحو واجب منجز است، غسل زیارت را انجام دهم، نه اگر زیارت کردم، که به این است که غسل کنی پشت سرش زیارت را انجام دهی. که متعقب به زیارت است، این واجب منجز است، غسل واجب نفسی است، وزیارت واجب غیری، اگر غسل کند به زیارت نرود متعلق نذر را نیاورده است، زیرا غسل متعقب به زیارت است، اگر این زیارت کرد غسل را انجام نداد، باز کفاره واجب است چون غسل متعقب للزیاره را نیاورده است، وفای نذر به تحصیل هردو است، ترک احدهما حنث نذر است.

تنقیح سه صورت اضافه کرده ا....